Start your day the right way: Morning habits to have a nice day

júla 30, 2018

Dobré ránko prajem. Vonku je už o takomto čase snáď 50°, ale to predsa patrí k letu, no nie? Keďže sa nedá poriadne nič robiť, maximálne sa ísť okúpať na nejaké verejné kúpalisko alebo do bazénu, tak tieto dni trávim väčšinou doma s pohárom ľadového nápoja v ruke a písaním článkov na blog. A keďže je ráno, napadlo ma ako si ho pár spôsobmi spríjemniť. Prajem príjemné čítanie :)

Je veľmi dobré mať ranné návyky, ktoré nám spríjemnia deň a hneď sa budeme cítiť lepšie namiesto toho, aby sme sa sťažovali. Hlavne teraz v lete počas prázdnin a dovoleniek by sme na to mali dbať. Treba využiť, že máme kopu voľného času a ak náhodou by ste nemali, tak sa pokúste dodržiavať aspoň niekoľko týchto bodov, ktoré vám pomôžu naladiť sa na dlhý deň. 

Po zobudení dodajte telu vodu
Hneď ako sa zobudíte vypite na prázdny žalúdok aspoň pol litra vody. Mnohí vedci odporúčajú práve tento zvyk ako veľmi účinný, pretože okrem toho, že sa budete cítiť osviežene a naštartovane, tak to pomáha predísť aj rôznym chorobám či tráviacim ťažkostiam a takisto sa vám zrýchli metabolizmus.

Usteľte si posteľ
Budete sa cítiť viac zorganizovane a celkovo bude vaša izba uprataná, keďže posteľ v izbe je jedna z najdôležitejších vecí, ak nie aj najdôležitejšia. Dodá vám to pocit poriadku a môžete sa tešiť, že ste zvládli jednu z najťažších vecí hneď ráno.

Raňajky nevynechajte
Pokúste sa dbať na to, aby vaše raňajky boli dostatočne sýte a plné živín, aby ste nemuseli zbytočne maškrtiť medzi obedom. Ja zvyčajne raňajkujem ovsenú kašu s medom i ovocím či smoothie, do ktorého pridám aj pár lyžičiek ovsených vločiek, ktoré ma zasýtia na dlhšiu dobu. Samozrejme existuje množstvo podôb zdravých raňajok. Obľubujem aj rôzne zdravé banánové lievance či praženicu, omeletu a podobne, keď mám chuť na niečo slané. Snažte sa vyhýbať slanine a podobným nezdravostiam. Tie zbytočne zaťažujú žalúdok :)

Chvíľka vonku
Určite nezaškodí, ak si nachvíľku sadnete von, nadýchate sa čerstvého vzduchu a užijete si pár minút na terase alebo balkóne. Môžete si popritom prečítať noviny, prejsť sa, alebo keď je to možné, môžete si urobiť raňajky na terase s rodinou. Budete sa cítiť omnoho príjemnejšie.

Ranná káva
Nie je nič lepšie ako šálka horúcej kávy, ktorá nás preberie, pripraví na deň a celkovo zlepší náladu. Tento rituál má upokojujúce účinky, a preto ho nevynecháva skoro nikto. 

Zašportujte si
Niektorí ľudia chodia napr. behať hneď po zobudení, iní počkajú kým im pretrávia raňajky. Je to len na vás kedy. Ranný tréning obľubuje veľa ľudí. Odporúča sa minimálne 10-20 minút. Môžete si vybrať aj iný druh športu ako je tenis, bedminton, jóga a iné. Okrem dobrého pocitu vás to udrží v kondícii.

Naplánujte si deň
Napíšte si do diára, čo by ste chceli dnes stihnúť. Počas dňa vás to upokojí a vždy si môžete byť istí, že ste na nič nezabudli.

Ja som si v poslednej dobe tieto návyky zamilovala, niektoré som už poznala z rôznych článkov o zdraví, iné som si stanovila sama. Som si istá, že väčšine ľuďom pomôžu. Ja už zaspávam s pocitom, aby som si tieto jednotlivé chvíľky mohla vychutnať čo najviac a to mi pomáha zostať pozitívna a tešiť sa na nasledujúci deň. 

Stačí dodržať tieto kroky k tomu, aby ste mali perfektné ráno. Aké jednoduché, no nie? Tak teda dúfam, že sa vám článok páčil a zoberiete si aj vy niečo z toho :) Je jasné, že nemusíte dodržiavať všetky tieto rituály. Stačí vám len pár z nich ku šťastiu. Do komentárov mi dajte vedieť, či máte aj vy nejaké a ak áno aké?

You Might Also Like

10 komentárov

  1. Super článek! :) Nedávno jsem zjistila, že když si ráno přivstanu (kolem 8-9, dřív ne:D) a neprospím celé dopoledne, udělám si hezkou snídani, jdu se projít a to všechno stihnu v době, kdy bych jestě normálně spala, tak mám hned delší, lepší den :) S tím tipem ohledně vody - to je super, poslední dobou se snažím pít hodně vody, tak snad mi to vydrží :) Já si taky neumím představit ráno bez zeleného čaje (ano, i v tomhle vedru, jsem asi blázen :D)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To s tým zeleným čajom úplne chápem, aj ten má veľa pozitívnych účinkov na zdravie a keď si na niečo naučená, tak je to úplne v poriadku :) a ďakujem veľmi pekne, cením si to :)

      Odstrániť
  2. Pěkné zvyky, já po ránu vždy vypiji vodu s citrónem a mátou:) Dám si snídani s carem:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Když bych měla čas tak bych je taky dělávala :D když jsem chodila do práce tak jsem si koupila snídani a v práci jsem si dala kafe a vodu, pracovala jsem 3 minuty od domu pak jsme se stěhovali a snídala jsem o hodinu později. :D no nakonec teď s mimčem jsem ráda, že se ráno nasnídám a napiju. postel nestelu :D nemá to cenu už.

    V3ronika life

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No hej, to chápem, že keď máš menšie dieťatko, tak to neni ľahké :/ Ale sem tam sa čas nájde :)

      Odstrániť
  4. Naprosto podporuju to, že bychom měli mít nějaké takové návyky. :) Moc hezky jsi to sepsala! Ráno jinak než vodou nezačínám :D to je prostě must! :) Jen s tou snídaní jsem poslední dobou trošku dělala čachry machry. A když už, tak snídám v práci. :D
    Lola-J.cz

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne :) Áno, keď nestíhaš je dobré sa naraňajkovať v práci, ide o to, aby mali raňajky dostatok živín a dokázali ťa zasýtiť.

      Odstrániť
  5. Souhlasím téměř se vším :) akorát kafe si nechávám až na dobu poobědě a co se cvičení týče, rozhodně jsem odpoledno/večerní člověk :D představa, že bych měla jít např. ráno běhat, mě přímo děsí :D ale moc hezký článek :)

    Maris Novotná

    OdpovedaťOdstrániť