Back To School: Survival guide and study tips

augusta 13, 2018

Ahojte! Leto ubieha veľmi rýchlo a za chvíľku, či už chceme alebo nie, je tu škola... A tak som si pre vás pripravila článok s témou Back To School. Vopred sa ospravedlňujem, že už vám to pripomínam :D Ale je dobré poznať nejaké vychytané tipy a triky alebo tzv. life hacks, vďaka ktorým prežijete školu ľahšie. Tak teda prajem príjemné čítanie a užívajte si posledné chvíľky leta naplno :)

Stanov si ciele
Ako prvé by si mal vedieť, či si chceš vylepšiť priemer, alebo si vystačíš s rovnakým priemerom ako minulý rok. Nehovorím o čistých jednotkách, ale napríklad si môžeš aspoň o stupeň zlepšiť známku. Premysli si, či ti to nejako pomôže na prijímačky na strednú či vysokú, dôležitá je motivácia.

Skrášli si svoje pomôcky
Toto je ,myslím si, tá najzábavnejšia časť. Využi svoju kreatívnu stránku, nájdi si inšpirácie na internete a ozdob si pomôcky podľa vlastnej fantázie. Vo veľa obchodoch sú sekcie, kde si môžeš kúpiť rôzne ozdoby a dekorácie za lacno. Alebo si proste povystrihuj obrázky z časopisu a nalepuj ich na zošity, veľmi jednoduché.

Zostaň organizovaný 
Ja rada používam diár, kde si zapisujem všetko potrebné. Projekty, skúšky či rôzne iné povinnosti do školy. Je to veľmi dobrý pomocník, lebo takto na nič nezabudneš, a keď to už máš hotové, tak to jednoducho vyškrtni alebo poznač iným spôsobom. Rovnako môžeš použiť zakladače na papiere rôznych farieb na jednotlivé predmety. Okrem toho, nezabudni na farebné poznámky, používaj zvýrazňovače, farebné perá, poznač si to najdôležitejšie. Mne tento spôsob veľmi pomáha. A nezabudni si vo svojej taške vyhradiť miesto na každú vec. Toto by ti malo pomôcť udržiavať veci na tom správnom mieste. Skús dbať aj na to, aby si si školskú tašku vypratala asi raz do týždňa, nech ti tam nezostane žiadna zbytočnosť, ktorú nepotrebuješ.

Zbav sa rozptýlenia
Počas učenia našu pozornosť často upúta telefón upozorňujúci na nové správy. Viem, je to ťažké, ale vypni na ten čas všetky elektronické zariadenia - laptop, telefón, televízor, rádio... Budeš sa oveľa lepšie sústrediť, naučíš sa dané učivo rýchlejšie, nepremrháš svoj čas.

Rob si prestávky medzi učením
Nikto sa nevydrží sústrediť niekoľko hodín vkuse. Preto si rob krátke prestávky, napríklad po 1-2 hodinách sa choď prejsť na pár minút, urob si nejaké jedlo, choď vyvenčiť psíka a pod. Proste hocičo, čo ti pomôže sa uvoľniť či odreagovať. Keď sa vrátiš späť k učeniu, budeš aspoň o trošku uvoľnenejší.

Zostaň v kontakte s priateľmi
Či už si spolu pôjdete sadnúť po škole do kaviarne, vášho obľúbeného podniku, zabicyklovať si alebo sa budete spolu učiť, to už je na vás. Chvíľky s priateľmi ti pomôžu sa naladiť pozitívnejšie i oddýchnutejšie. Treba si vyjsť aspoň párkrát do spoločnosti, nech len nesedíš nad knihami doma.

Dobre sa vyspi
Áno, aj spánok je dôležitý. Na to, aby si mal silu a energiu na druhý deň sa cez noc poriadne vyspi. Pokús sa neponocovať. Spať by si mal 8 hodín. Pred spaním si vyvetraj, pozhasínaj svetlá pre úplnú tmu, nepoužívaj elektrické zariadenia 30 minút pred spánkom (u mňa je to stále nemožné, aj keď sa snažím :D).

You Might Also Like

16 komentárov

  1. Posledný bod je podľa mňa naj! Ja som to na medicíne rýchlo pochopila, že málo spánku je úplný zabijak!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. mě vždycky bavilo zdobit si sešity :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. No já se teď chystám na novou školu, tedy vlastně zas o kousek výš, na vysokou :D Jinak já taky používám vždy diář a vše si zapisuji, nedokážu si bez toho představit život :D Pěkné tipy jinak:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vždycky jsem se snažila podobné life hacky dodržovat, ale bohužel mi to nikdy nevyšlo :D Třeba to tenhle rok bude lepší :)

    Another Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Jsou dobré rady... nečekala jsem třeba, že tu bude o kontaktu s přáteli a o spaní. Jinak jsou to známé věci. Já vždy zůstanu pilná, organizovaná pár měsíců a pak se to nějak vytratí :D Hezký článek :)
    Tak se měj :)

    http://novinky-simic.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Také vím, že by se cca 30min před spaním nemělo dívat na bílou obrazovku, ale stejně to dělám :D :D Jinak určitě super tipy! Ty přestávky mezi učením jsou velmi důležité :) A jak sama píšeš, člověk by se měl zamyslet, kam chce jít na vš, protože třeba na tu moji jsem ani nedělala příjmačky, ale šla jsem jen podle průměru, tak jsem se vždy snažila o o nejlepší známky :)

    WantBeFitM

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ani ja sa neviem odnaučiť ten zlozvyk s obrazovkami :D A ďakujem veľmi pekne :)

      Odstrániť
  7. Ach, no zrovna dvakrát vděčná ti za tuto připomínku školy nejsem, popravdě, ale pokud by mi to nepřipomněl tento článek, připomněla by mi to až škola samotná:D
    Já teda mám stanovené dva cíle: odmaturovat a k té maturitě se dostat, tak snad zvládnu obojí:D
    Jinak tipy dobré, já často zůstanu u zdobení a nedokážu se přinutit jít spát 8 hodin:D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. moj ciel je uspesne ukoncit rocnik s akymkolvek priemerom :D
    dobre tipy, akurat u mna je dost neaplikovatelne vypnut pocitac pri robeni zadania do skoly. kedze programovat na papier nie je zrovna to prave :D
    paci sa mi bod Zostan v kontakte s priatelmi. to si myslim, ze som si velmi dlho neuvedomovala, ake je dolezite :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, je to dôležité, aby nám ostal aj ten zdravý rozum :) a ďakujem :*

      Odstrániť